dlaczego ma nie jeść owoców na redukcji ? czy pani madu24 widziałaś kogoś kto utył po owocach ? dobra zgodze się, że jeśli schodzimy do BF grubo poniżej 10% owoce mogą przeszkadzać, dla NAS nie ma to większego znaczenia. Tymbardziej, że każdy owoc zawiera jakiś unikalny składnik dobroczynny dla organizmu. Witaminy, minerały, błonnik rozpuszczalny [...]
[...] ja nie widzę żadnych zubożeń przy niespożywaniu produktów będących źródłem fruktozy. Owoce? Owoce są dość ubogie w składniki odżywcze... Tak naprawdę są dość dobrym źródłem witaminy C (i to nie wszystkie) oraz czasem manganu (i to nie wszystkie...). Nic poza tym szczególnego nie oferują... Tyle że ww substancje pokarmowe można z łatwością [...]
marianooo - witaminy sa praktycznie wszedzie ale w owocach i warzywach mamy mnostwo mikroslkadnikow, witamin i mienralow ktore powinnismy spozywac Mowiac "na pewno nie w owocach" mysle ze nie masz racji Owoce sa bardzo dobrym zdrodlem wszelakich dobr dla organizmu Bez urazy oczywiscie i dlaczego uwazasz ze kreatyne mozna brac na [...]
[...] różowatego, przyczyna jest bardzo prosta. Na degenerację skóry i w efekcie pękanie naczyń krwionośnych wpływa parę czynników. 1-niedobory witamin. Zalecam witaminy A,B,C,K a najlepiej wszystkie możliwe (od nadmiaru nic się nie stanie). Niestety te w tabletkach jako suplementy są słabo przyswajalne przez organizm (brak enzymów [...]
[...] produktu. Zaletą masła z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D. Istnieje dość powszechny mit, że ze względu na zawartość witaminy A masło jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nie jest to jednak prawda, gdyż na wzrok wpływa podaż tej witaminy w całym pożywieniu, a nie tylko w [...]
Owoce sezonowe sa bardzo wskazane. Szczegolnie, ze nie jestes zawodniczka ktora sie odwadnia i za 2 tyg ma zawody. W owocach (jagody, maliny, borowki , truskawki itp) jest pelno witami. Witaminy z owocow sa przyswajane przez organizm w 70% a tablety w 30% Więc do sniadania jak najbardziej dorzuc sobie owoce. Lub po silowni
[...] długie przechowywanie, obróbkę termiczną, kontakt z tlenem, światłem np. bioflawonoidy. Tak naprawdę owoce mają raczej niewielkie wartości odżywcze, zwykle większe ilości witaminy C, ale to tyle. Witamina C jest wrażliwa na długie przechowywanie po poddaniu produktu obróbce termicznej. Także traci się jej wtedy dość sporo. Minerały? Nie [...]
[...] produktu. Zaletą masła z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D. Istnieje dość powszechny mit, że ze względu na zawartość witaminy A masło jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nie jest to jednak prawda, gdyż na wzrok wpływa podaż tej witaminy w całym pożywieniu, a nie tylko w [...]
[...] wyciągi z jeżówki, żeń - szenia lub adma (preparat zawierający ekstrakty z wielu roślin). Zażywaj witaminę C i cynk. Przyjmuj codziennie przez sześć tygodni po 250 mg witaminy C i po 15 mg cynku. Badania wykazały, że substancje te chronią przed częstymi nawrotami opryszczki. Jadaj też produkty bogate w te substancje. Najwięcej witaminy C [...]
[...] w nim prawdy. Spoglądajac jednak na temat bardziej obiektywnie uważam że wszystko nie rysuje sie aż tak tragicznie. Przypuszczam, że wymieniona osoba która spożywała 10g witaminy C dziennie i dożyła 94 lat to Linus Pauling - dwukrotny laureat nagrody Nobla. Rzeczywiście był wielkim propagatorem witaminy C i jak widac wyszło mu to na korzysć. [...]
[...] Owszem występują w nich w dużych ilościach witamina C, prowitamina A (któa bez odpowiedniej podązy tłuszczu z pożywieniem i tak nie ulegnie przyswojeniu), pewne ilości witaminy E, a także spora dawka potasu. W owocach i warzywach brakuje zazwyczaj witaminy z grupy B, a witamina B12 w ogóle nie występuje, nie ma także zupełnie witaminy D, [...]
Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie to cukru w umiarkowanej ilości nie powinieneś się bać, poza tym owoce to cenny element każdej zdrowej diety, gdyż zasobne są w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Zawierają również związki fenolowe, a w tym flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Mało tego, fruktoza [...]
[...] piszę. nie mozesz jeść węgli na noc, to samo tyczy sie owoców (fruktoza=cukier). ja w ogole jestem przeciwna owocom na dobrej redukcji. do niczego ci nie są niezbędne (witaminy to tez mit- zebys w owocach zjadła zalecane dawki i to jeszcze przy wysiłku to musiałabys ich opędzlować spore ilosci, a tym samym- pochłonęłabys duzo cukru). lepiej [...]
[...] jest witamina c, ktora mozna dostarczyc lykajac jedna tabletke, miales na pewnie na mysli enzymy trawienne jak papaina, czy mineraly jak potas - obydwa zawarte w papaji. ale witaminy? idz pan w chvj prosze, o mnie malo wiesz jak i moim nicku, ktory zostal zbanowany ze 20 razy przez Banana jak juz pisalem "jak najwiecej owocow" to jest [...]
[...] tak z 50g/100g (~40/60kcal), to Ci się spokojnie uzbiera 500-600kcal na śniadanie. Wszelkie tłuste ziarna, orzechy są bardzo bogate odżywczo (dużo magnezu, fosforu, witaminy z grupy B), a do tego dostarczają potrzebnych tłuszczy NNKT. Na internetach znajdziesz masę przepisów na nocne, lodówkowe owsianki, więc się nie będę tutaj za bardzo [...]
cukry w owocach / sokach to nie tylko fruktoza poza tym co to za sok, że ma tylko 5g ww/ 100ml? w witaminy i błonnik w sokach bym nie wierzyła, chyba że sam wyciskasz zaraz przed spożyciem.
[...] jego utlenienie do toksycznego nadtlenku i w konsekwencji do powstaniu komórek piankowatych inicjujących miażdżyce, to powinniśmy użyć naturalnych antyutleniaczy, jakimi Są witaminy E, A (w postaci beta karotenu) oraz C. Okazalo sie bowiem, ze blaszka miazdzycowa osadza sie glównie u osób z niskim poziomem tych witamin we krwi. Tymczasem beta [...]
[...] są bardziej pożądane niż węglowodany, widzę, że masz pojęcie o zdrowym odżywianiu z "Pani domu" lub na zasadzie "wydaje mi się", powiedz mi jakiej witaminy nie znajdziesz w warzywach, czy innym źródle a która jest w owocach? to samo błonnik. Rozpiska diety również na kiepskim poziomie, owoc + woda to nie posiłek. pzdr/